Föglöö

Föglöö (ruots. Föglö) on Suomen kunta Ahvenanmaalla. Föglöössä oli 579 asukasta ja pinta-ala on 1 869,09 km², josta 134,95 km² on maata, 0,31 km² sisävesialueita ja loput 1 733,83 km² merivesialueita. Föglöön naapurikuntia ovat Köökari, Lemlanti, Lumparlanti, Sottunka ja Vordöö. Föglöö koostuu useista saarista, joista suurin osa on asumattomia. Kunnan keskuspaikka on Degerpyy. Degerpyystä on noin 32 km Maarianhaminaan, mukaan lukien lauttayhteys. Kunta on yksikielisesti ruotsinkielinen ja 90,9 prosenttia sen asukkaista puhuu äidinkielenään ruotsia. Postitoimipaikka on AX-22710 FÖGLÖ.

Kyliä

Björkör, Björsboda, Bråttö, Brändö, Bänö, Degerby, Finholma, Flisö, Granboda, Hastersboda, Horsholma, Hummersö, Jyddö, Järsö, Kallsö, Klåvskär, Nötö, Sanda, Skogboda, Sommarö, Sonnboda, Stentorpa, Ulversö, Överö

Liikenneyhteydet

Degerpyyn kylään pääsee Ålandstrafikenin lautalla Lumparlannista, sekä saaren pohjoisosaan, Överöön lautalla Korppoon Galtbystä ja Lumparlannin Långnäsistä.

Nähtävyyksiä

* Föglöön Maria Magdalenan kirkko on yksi Ahvenanmaan vanhimpia. Se on rakennettu 1200-luvun puolessa välissä. Se on muutettu vuosina 1859-1861 ristikirkoksi ja uudistettu vuonna 1968.
* Föglöön museo
* Enigheten, kestikievaritila 1500-luvulta
* Keisarinkivi

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License